SUSANNE PELTONEN STORMLING

SUSANNE PELTONEN STORMLING

FRÅN MITT PERSPEKTIV

Här kan du läsa om tankar från min synvinkel... mer om mig susannepeltonenstormling.se

NÄR JAG GICK EN S.A.F.E UTBILDNING

TRÄNINGPosted by Susanne Peltonen Stormling Thu, April 25, 2019 16:49:03
Jag har gått en S.A.F.E utbildning i aerobics Oktober 1998 som var ca 2 veckor. Det var det mest underligaste jag har varit med om i hela mitt liv och jag har ändå varit med om en hel del. Fokus var inte att göra mig till en bättre instruktör, utan blev utsatt för brott. En jurist skulle kalla det för grov förtal. Detta betalade jag 8000 kr för. Kunde lika gärna ha slängt pengarna i sjön. Tog sedan licensen på egen hand 2002. Samlade ihop ett gäng, bockade av kraven och gjorde en video. Skickade in den och fick licensen. Påbörjar jag något ska jag avsluta det också. Så är det bara.

Under den här tiden pluggade jag på Stockholms universitet, hade drygt ett år kvar på beteendevetenskapliga utbildningen och instruerade klasser på World class kedjan. Just då fasta klasser i Kista 1998-00 innan det Alvik 1997. World Class Alvik hade ett riktigt status rykte på den tiden. Många stjärnor jobbade där. (jag instruerade på hela kedjan men ej Jakobsberg och Hägersten. Hade dock morgonklasser i Jakobsberg från slutet av 1995 till början av 1996 när det ägdes av en snäll seriös ägare). Hade slutet av 1997 flyttat till min Bromma lägenhet på Askängsbacken som jag hade bytt mig till. Hade ett förstahandskontrakt i Vällingby i ca 2 år innan det.

Det är få saker i mitt liv som jag ångrar men att jag gick denna S.A.F.E utbildning som betyder "Scandinavian Adacemy of Fitness Education" det ångrar jag (som idag ägs av Sveriges oseriösaste gymkedja. Bla jag blev utsatt för grov förtal av personal på den kedjan hösten 2004, vem gör så? Håll på spy av illamående). Men å andra sidan hur skulle jag kunna ha vetat? Att det fanns oseriösa lärare på utbildningen som sedan kommer att ofreda och utsatta mig förtal många år framåt? 2012 trodde jag att jag äntligen var fri men oj så fel jag hade för de har börjat härja igen sedan 2014. Värst var år 2017, ett fruktansvärt år. Det kom sedan fram att en av lärarna hade tagit fel på mig och annan tjej, ett citat av denna "Jag trodde det var samma person" (en fd kollega som jobbade på World Class Jakobsberg). Som att det skulle göra någon skillnad. Behandlar man andra människor på det viset? En sund individ gör inte det. Det som gör mig illamående än idag när jag tänker på hur grova grejer de gjorde och sa. Ett annat citat av en grundarna till S.A.F.E " Det är bara så man säger". Då har denna utsatt "vem som helst" för grov förtal. Själv hörde jag denna bekräfta detta när jag skrev S.A.F.E teorin (2001?) första gången på deras kontor i en "glasbur". Ramlade i stort sätt av stolen och missade teorin för satt och lyssnade på detta märkliga samtal. Dennas kollegor sprang runt halvt hysteriskt och en av kollegorna försökte förklara för honom vem jag var. Men det verkar inte ha gått fram än idag? Varför lägger han inte ner?!

Vill gå vidare med mitt... som jag har nämnt tidigare så är dörren till den branschen stängd sedan 2011. För alltid. Siktar mot ett entreprenör liv internationellt och siktar fortfarande på att kunna instruera yoga internationellt.MUSIK OCH LÄRA UT

TRÄNINGPosted by Susanne Peltonen Stormling Sat, March 09, 2019 01:02:22

Jag älskar att lära ut! Jag kommer att fortsätta lära ut men då i yoga världen internationellt som jag har nämnt tidigare. Är jätte färdig med fitness branschen i Sverige efter 15 år som gruppträningsinstruktör. Hade högst 3 fasta klasser i veckan. Dock vikarierade jag i perioder en del utöver mina egna klasser. Hade min sista klass början av 2011. Den dörren är nu stängd! För alltid. Så har jag jobbat som lärare i perioder sammanlagt 7 år på grundskolan mellan 1999-2011. Mest i idrott och stöd i engelska även i svenska med elever som hade svårt att koncentrera sig av olika anledningar. Jag har visserligen läst en massa pedagogik men jag är inte pedagog, utan det är en beteendevetenskaplig utbildning. Alltså huvudinriktning beteendepedagogik. Jag har även inriktat mig på grupprocesser och snuddat lite i ämnet ledarskap. De har tydligen flyttat lärarhögskolan till pedagogiska institutet där jag gick!

Jag jobbar nu en del som lärarvikarie igen (och assisterar) sedan HT 2016 och vill fortfarande inte bli lärare (letar samtidigt efter ett mer flexibelt jobb). Jobbar mest på låg och mellanstadiet, även på fritids. Det har även blivit bild på högstadiet men vikarierar inte i idrott längre. Har nu vikarierat på över 40 skolor. Jag jobbar i skola tills jag kan livnära mig (som är ett delmål) som online entreprenör. Det går nu äntligen framåt efter många motgångar och hoppas nu inte ha långt kvar. Vill så ha FRIHETEN!! Vad jag längtar!

Apropå fitness branschen.... har jag en jättehög med CD skivor jag har samlat på mig efter alla dessa år. De är rätt söderlyssnade. Bla för att jag nötte in min musik ganska ordentligt till mina klasser. Det är typ färdig mixad dansmusik som DJ:s har mixat ihop för att det skulle bli jämna åttor. Har även kvar kassettbanden som man hade när jag började instruera. :) CD högen har jag även kvar än idag.

Annars har jag en ganska bred musiksmak. Allt från pop, rock, soul, rnb, house, blues och kan tycka att det är avkopplande att lyssna på klassisk musik. Det som går bort är hård rock, det finns väl hårdrocksbalader som är ganska bra men det är allt. Men. Efter sista klassen jag körde var jag rätt anti mot att lyssna på musik ganska länge.

Har du tittat in än? www.susannepeltonenstormling.se

FICK EN UTBILDNING I GYMSTICK!

TRÄNINGPosted by Susanne Peltonen Stormling Fri, February 08, 2019 19:53:27


För många många år sedan fick jag en utbildning i Gymstick, helt kostnadsfritt via dem jag jobbade för just då. Nämligen Niana AB och hade klasser via dem på Skatteverket, Eriksson och Sveriges Riksdag mfl. Det var verkligen min typ av träning för det är en genomkörare för hela kroppen. Det kan verkligen vara jobbigt och man kan träna det på olika nivåer. Vilket är bra! Tror dock inte den här träningsformen blev så populär i Sverige men var då attraktiv i New york.

Efter att ha instruerat gruppträning nästan 15 år i sträck med max 3 fasta klasser i veckan, behövde jag ta paus! Skulle jag fortsätta instruera skulle det vara i lugnare tempo och inte i gymmiljö. Upptäckte sedan träningsformer där man får in den mentala biten. Då med lugnare rörelser! Bla Qigong, pilates och yoga. Har som mål att instruerar yoga internationellt. Det har tyvärr blivit en ofrivillig paus med yoga träningen men tänkte ta upp yogan igen mer seriöst.KONDITIONSTRÄNING

TRÄNINGPosted by Susanne Peltonen Stormling Fri, January 11, 2019 09:35:55

Det blir att skaffa sig nya löparskor till våren! Egentligen är jag inte mycket för att springa långdistans. Men kort och fort går ann som jag började med 8-9 år sedan. Sådär 5-6 km med bra tempo, då hinner jag inte bli uttråkad! ;)

Jag har alltid gillat explosiva sporter, där man måste vara snabb både i kropp och knopp. Är en fd sprinter. Dvs när jag tränade friidrott i mina yngre år så var det mest 60, 80 och 100 meter. I mina yngre år älskade jag även träna hinderbanor. Det gör jag i och för sig fortfarande! För där har man verkligen möjlighet att ta ut sig helt och jag älskar som sagt att träna hårt!

Nu har jag inte sprungit utomhus alls senaste ca 3 åren utan mest tränat kondition inomhus. Alltså inte bara sprungit utan även tränat kondition på andra sätt.

Ett alternativ utomhus är att springa till gymmet och köra igenom kroppen och sedan springa tillbaka igen. Ett gym jag har använt som ligger ungefär 3 km hemifrån har dock inte varit där sedan 2014. Det är inte ett "riktigt" gym utan finns i en bollsportshall som jag har lånat ibland och fått vara ifred. Det finns långa trappor i närheten där kan man springa upp och ner några gånger. Det blir lite som att träna step up. ;) Springer jag utomhus undviker jag det dock under vinterhalvåret.ÅRSTIDER OCH MTB

TRÄNINGPosted by Susanne Peltonen Stormling Thu, August 23, 2018 17:56:18

Så var det höst igen ja eller nästan! Tiden går fort! Personligen spelar det ingen roll vad det är för årstid. Höst, vinter, vår eller sommar. Mörker som ljus. Jag påverkas inte av det. Det är möjligtvis att jag får mer gjort på hösten. Är mer produktiv. Många klagar på vädret, vilken väderlek det än är. Denna sommar har visserligen varit varmare än det brukar så själv har jag druckit väldigt mycket mer vatten än vanligt. Väldigt tråkigt samtalsämne enligt mitt tycke! Så försöker medvetet undvika det. Varför lägga ner energi på något man inte kan påverka? Det är bara gilla läget! Bättre att lägga ner sin energi på mer väsentligare saker. Life is too short! Göra det bästa av det som finns här och nu! You gotta see the big picture!

Ändå gången jag dock kan bli smått irriterad är när det har varit jätte mycket snö här i Stockholm. Då jag har haft cykel som transportmedel och snön sliter väldigt mycket på MTB:en. Ibland blev det att jag cyklade ca 10 mil i veckan. Då var jag tvungen att byta ut väldigt många delar. Däck och bromsar m.m. Men eftersom jag ville cykla av flera anledningar, är det bara att bita ihop och byta ut de där roliga delarna. ;) Tex om jag skulle ha en klass så cyklade jag fram och tillbaka. Har nog avverkat 10 mountainbikes på en period på 8-9 år. Köpte nästan alltid begagnat för att den inte skulle bli snodd! När det inte var någon mening med att byta ut delar längre, har jag gett bort dem!

Jag cyklade när nästan ingen annan gjorde det. Men nu är Stockholm fullt med cyklister så nu måste man inte bara ha koll på bilar utan även cyklister. Vissa kör så fort så man tror att det är tävling? Så har slutat cykla inne i stan sedan 6-7 år tillbaka.

Efter att jag jobbade i USA som Co-leader dvs vi cyklade genom 3 stater i en månads tid med (ledde) 12 amerikanska tonåringar, som jag nämnt i ett tidigare inlägg. Blev jag hooked, när det gäller att cykla. Gillar mest att ta MTB:en där det är skog och berg, med andra ord när det är svårcyklat. I like it a lot! :) Blider från trippen finns här: www.susannepeltonenstormling.seFITNESS BRANSCHEN BAKOM KULISSERNA

TRÄNINGPosted by Susanne Peltonen Stormling Sun, August 12, 2018 09:27:59

Jag har som sagt haft ena foten i fitness branschen i över 15 år, 1-3 fasta klasser i veckan sedan slutet av 1995 och min sista klass hade jag början av 2011! De som jobbar heltid i branschen och har gjort det i många år kommer antagligen inte hålla med mig! För det är lätt att bli hemmablind. Men det här är från mitt perspektiv och jag har som sagt alltid gjort något annat vid sidan om mitt instruerande! Heltid på universitet, lärarjobb eller något annat. Har som sagt en Fil.Kand i Beteendevetenskap med huvudämne beteendepedagogik och huvudinriktning grupprocesser. Även läst annat som anatomi, idrottsmedicin och retorik m.m. Jag helt färdig med "gym/fitness världen" FÖR ALLTID och fortsätter jag instruera blir det i en helt annan miljö! I något lugnare former. Rättare sagt... är mitt mål att blir internationell yoga lärare, har gått en grundutbildning genom en college i England. Fick den nästan gratis. :) Kommer att fortsätta utbilda mig någonstans i världen.

Fitness branschen är väldigt ytlig och folk tänker generellt inte längre än dit näsan sträcker. De som bara är tränande och aldrig jobbat inom dessa kretsar får troligtvis aldrig ens veta vad som händer bakom kulisserna! Som anställd är man lojal mot dem man jobbar för och kan man inte det, får man överväga att sluta. Det är så jag har resonerat. Har alltid varit petig med att de jag har instruerat för har varit seriösa.

Men oavsett vilka underligheter jag än bevittnat så har jag aldrig visat det. Utan tagit itu med det i efterhand i så fall. Har lärt sig att gå in i en yrkesroll. En proffsroll vad än som har hänt. Tror mig, har sett både det ena och andra efter dessa 15 år. Sett folk göra det mest konstiga sakerna bara för att få uppmärksamhet? Helt avsaknad av integritet. Många som lever i "verkliga" samhället har många resonerat "men vad håller de på med?" Det är så jag ser det, verkligheten i samhället och fitness branschen där inget är som det verkar! Det ser bra på ytan men skenet bedrar. Själv har jag alltid separerat fitness branschen från allt annat jag har gjort.

Att jobba som instruktör är knappast något man kan bli rik på, även fast jag haft en hyfsad timlön (alltså per klass). Men så är det också jätte mycket jobb bakom varje ihopsatt klass. Jag som har kört freestyle. Alltså inga färdiga program. Det ska vara genomtänkt och säkert. Även all ny musik som ska lyssnas in. Jag har samlat på sig en del färdigmixad aerobicsmusik genom åren. Som DJ:s har mixat ihop så det blir jämna åttor. Tror jag har även kvar alla kassettband ifrån när jag började år 1995. Från rena stenåldern. ;)

Det jag satte ihop egna klasser i var aerobics, low impact, step up, core, styrka, bodytoning som är en lättare form av styrkeklass och även kört rena stretchklasser. Så har jag alltid älskat att köra jobbiga klasser. Man ska krypa ut har varit mitt motto! ;)

Som jag nämnt tidigare började jag instruera på World Class slutet av 1995 och slutade Mars 2000. Även haft klasser på Granbacka motion 1 år, Simhallskedjan, Bromma träningscenter, Esporta, Niana AB, Saga motion, Solna wellness center, Försäkringskassan, Eriksson, Regeringskansliet, Sveriges Riksdag, St. Görans sjukhus och Swedbank mfl.

Jag instruerar och har instruerat för att det är kul! Så länge det har varit kul har jag fortsatt. Sedan är det även deltagarna och stammisarna som hållt mig kvar.
KUL MINNE FRÅN MIN JUDOTID

TRÄNINGPosted by Susanne Peltonen Stormling Sun, July 22, 2018 09:52:18
Jag har många bra minnen från när jag växte upp i Viksjö. Ett kul minne var när jag tränade Judo på högstadiet. Vi tränade i en lokal vid Jakobsbergs simhall. Det var ett klubbmästerskap och vi skulle tävla blandat. Alltså killar och tjejer tillsammans som man vanliga fall inte gör. Istället utgick man från bältesgrad. Jag var inne på mitt tredje bälte innan jag slutade, var tvungen att välja bort något för hade för många aktiviteter. Tiden räckte inte till. Tränaren frågade dock om jag inte ville tävla i flera tävlingar.

Judo har inget med styrka att göra utan det är teknik som gäller och möjligtvis är det en fördel att vara snabb i huvudet. Jag vann min klass, fick mest poäng. Killarna som kom två och trea var så sura! ;) De var väl tävlingsmänniskor precis som jag. Den ena killen fick jag en Ippon på. Vilket betyder full pott. Dvs jag slängde ner honom direkt.

Det roliga var när jag sedan började på gymnasiet, alltså Jakobsbergs gymnasium, skulle jag gå i samma klass som den killen som jag fick en Ippon på. Det första han sa till mig när han såg mig var "Nej, du Ippon". Fick vara Ippon ett några månader framöver. Ja det var pinsamt, att den där lilla tjejen slängde ner honom direkt som var mycket mindre än honom. Han var mer än ett huvud längre än mig. Lärdom: döm aldrig jycken efter pälsen. ;)INSTRUERAT GRUPPTRÄNING I 15 ÅR

TRÄNINGPosted by Susanne Peltonen Stormling Wed, July 11, 2018 13:30:51

Har som sagt instruerat sedan slutet av 1995 men behövde ha en paus efter att har haft 1-3 fasta klasser i veckan i 15 år. Sista klassen körde jag början av 2011. Men kommer fortsätta instruera framöver men då i lite lugnare miljö och rörelser. För jag älskar att instruera och lära ut! Jag har alltid älskat instruerat kondition/styrke jobbiga klasser. Mottot har varit "ni ska krypa ut". smiley Jag älskar själv att träna hårt!

Men från 2004 till 2008 valde jag ha klasser där vem som helst inte kom in. Hård kontroll före ingång med andra ord (dvs ett medvetet val pga det jag blev utsatt för då kom de iallafall inte in där jag körde klasser. Men 2007/08 kunde jag börja köra på "vanliga" gym igen om jag ville).

Hade klasser bla på Eriksson då jag jobbade för Niana AB. Det var sköna, goa stammisar som alltid kom på ett av klasserna. Typ 20- 30 pers i 3 år och det var mer killar än tjejer. Efteråt blev det gymmet, som jag alltid nästan fick ha för mig själv! :)

Under den här tiden hade jag även klasser på Swedbank, Skatteverket, St. Görans sjukhus, regeringskanslitet, till och från på Sveriges Riksdag mfl. Mellan 2008-2010 hade jag sedan klasser på Solna Wellness Center. Goa och snälla stammisar även där, i blandade åldrar. En av deltagarna där gav mig en bukett med flerfärgade rosor efter en terminslut. Blev jätterörd! :)

DET BÖRJADE PÅ WORLD CLASS...

TRÄNINGPosted by Susanne Peltonen Stormling Wed, July 11, 2018 12:59:23
Jag har instruerat gruppträning i ca 15 år 1-3 klasser i veckan. Periodvis har jag även vikarierat mycket utöver mina egna klasser. Min aerobics bana började på World Class och Grön backa motion i Solna ( 1 år 1996). Började med low impact morgonklasser på World Class Jakobsberg i Järfälla slutet av 1995. Det ägdes då av en fd bodybildare. Som tidigare haft ett gym på sångvägen i Jakobsberg. En snäll ägare som sedan gick i konkurs. Då tog de två (tre?) ökända ägarna över hösten 1996. De hade ett gym i Barkarby/Veddesta i Järfälla som sedan blev ett World Class gym. De var ökända på mycket negativt sätt. Många som tränat på deras gym eller haft kontakt med dem på något sätt, har berättat konstigheter de gjort eller sagt. Att de även umgicks i oseriösa kretsar (som de knappast dolde). Jag valde att sluta när de tog över. Hade ändå andra planer just då.

1997 började jag instruera på World Class Alvik och trivdes. Jag hade styrke/muskel klasser och det var många deltagare på klasserna. Har även haft klasser på World Class Barkarby 1998 men det var inte många som tränade där då. Det hade då köpts av de som ägde World Class Södertälje. De var trevliga och snälla. När det var olika ägare, för 2007 (?) blev det börsnoterat dvs det betyder att allt redovisas offentligt. I samband med det sålde dessa ökända ägarna av sina fyra gym snabbt?!

Sedan blev det lunch klasser i Kista 1998-2000 i aerobics och step. Jag hade många deltagare även där på mina lunch klasser. Det var fullthus. Det var bra stämning bland dem jag arbetade med. Vi gjorde massa skoj ihop. Jag trivdes! En av gänget jag umgicks med var sonen till grundaren till World Class. Trevlig och ödmjuk kille. Så var det även andra erkända personer i branschen. Ödmjuka och trevliga även de. Jag trivdes med dem som sagt.

Jag vikarierade såklart runt i kedjan (det var som sagt olika ägare på den tiden) men inte i Jakobsberg och Hägersten. Alltid när någon instruktör från de gymmen ringde (speciellt Jakobsberg) när de behövde vikarie, var de fruktansvärt otrevliga. De var rent ut sagt bitchia! Vad är ödmjukhet för något? Jag slutade sedan helt på World Class 2000 pga att en av de ökända ägarna började härja och lägga sig i överallt. Med konstigheter. Inte sunt!

Det var min tid på World Class det. Från slutet av 1995 till våren 2000 parallellt med mina universitetsstudier i beteendevetenskap tog sedan en Fil.Kand på Stockholms universitet och läste även bl.a anatomi på Umeå universitet. Jobbade även deltid till och från som mässvärdinna, säljare m.m under den här tiden. Gick även andra kurser inom friskvård som aerobicsutbildning och friskvårdsledarutbildning på SSIF m.m.