SUSANNE PELTONEN STORMLING

AT SOME POINT THERE IS NO EXCUSE...CITAT

Posted by Susanne Peltonen Stormling Sun, May 05, 2019 13:16:21

Blog image
Det gäller alla delar i livet!

NÄR JAG GICK EN S.A.F.E UTBILDNINGTRÄNING

Posted by Susanne Peltonen Stormling Thu, April 25, 2019 16:49:03

Jag har gått en S.A.F.E utbildning i aerobics Oktober 1998 som var ca 2 veckor. Det var det mest underligaste jag har varit med om i hela mitt liv och jag har ändå varit med om en hel del. Fokus var inte att göra mig till en bättre instruktör, utan blev utsatt för brott. En jurist skulle kalla det för grov förtal. Detta betalade jag 8000 kr för. Kunde lika gärna ha slängt pengarna i sjön. Tog sedan licensen på egen hand 2002. Samlade ihop ett gäng, bockade av kraven och gjorde en video. Skickade in den och fick licensen. Påbörjar jag något ska jag avsluta det också. Så är det bara.

Under den här tiden pluggade jag på Stockholms universitet, hade drygt ett år kvar på beteendevetenskapliga utbildningen och instruerade klasser på World class kedjan. Just då fasta klasser i Kista 1998-00 innan det Alvik 1997. World Class Alvik hade ett riktigt status rykte på den tiden. Många stjärnor jobbade där. (jag instruerade på hela kedjan men ej Jakobsberg och Hägersten. Hade dock morgonklasser i Jakobsberg från slutet av 1995 till början av 1996 när det ägdes av en snäll seriös ägare). Hade slutet av 1997 flyttat till min Bromma lägenhet på Askängsbacken som jag hade bytt mig till. Hade ett förstahandskontrakt i Vällingby i ca 2 år innan det.

Det är få saker i mitt liv som jag ångrar men att jag gick denna S.A.F.E utbildning som betyder "Scandinavian Adacemy of Fitness Education" det ångrar jag (som idag ägs av Sveriges oseriösaste gymkedja. Bla jag blev utsatt för grov förtal av personal på den kedjan hösten 2004, vem gör så? Håll på spy av illamående). Men å andra sidan hur skulle jag kunna ha vetat? Att det fanns oseriösa lärare på utbildningen som sedan kommer att ofreda och utsatta mig förtal många år framåt? 2012 trodde jag att jag äntligen var fri men oj så fel jag hade för de har börjat härja igen sedan 2014. Värst var år 2017, ett fruktansvärt år. Det kom sedan fram att en av lärarna hade tagit fel på mig och annan tjej, ett citat av denna "Jag trodde det var samma person" (en fd kollega som jobbade på World Class Jakobsberg). Som att det skulle göra någon skillnad. Behandlar man andra människor på det viset? En sund individ gör inte det. Det som gör mig illamående än idag när jag tänker på hur grova grejer de gjorde och sa. Ett annat citat av en grundarna till S.A.F.E " Det är bara så man säger". Då har denna utsatt "vem som helst" för grov förtal. Själv hörde jag denna bekräfta detta när jag skrev S.A.F.E teorin (2001?) första gången på deras kontor i en "glasbur". Ramlade i stort sätt av stolen och missade teorin för satt och lyssnade på detta märkliga samtal. Dennas kollegor sprang runt halvt hysteriskt och en av kollegorna försökte förklara för honom vem jag var. Men det verkar inte ha gått fram än idag? Varför lägger han inte ner?!

Vill gå vidare med mitt... som jag har nämnt tidigare så är dörren till den branschen stängd sedan 2011. För alltid. Siktar mot ett entreprenör liv internationellt och siktar fortfarande på att kunna instruera yoga internationellt.I DIDN´T COME THIS FAR...CITAT

Posted by Susanne Peltonen Stormling Thu, March 21, 2019 21:31:01

Blog image

MUSIK OCH LÄRA UTTRÄNING

Posted by Susanne Peltonen Stormling Sat, March 09, 2019 01:02:22

Jag älskar att lära ut! Jag kommer att fortsätta lära ut men då i yoga världen internationellt som jag har nämnt tidigare. Är jätte färdig med fitness branschen i Sverige efter 15 år som gruppträningsinstruktör. Hade högst 3 fasta klasser i veckan. Dock vikarierade jag i perioder en del utöver mina egna klasser. Hade min sista klass början av 2011. Den dörren är nu stängd! För alltid. Så har jag jobbat som lärare i perioder sammanlagt 7 år på grundskolan mellan 1999-2011. Mest i idrott och stöd i engelska även i svenska med elever som hade svårt att koncentrera sig av olika anledningar. Jag har visserligen läst en massa pedagogik men jag är inte pedagog, utan det är en beteendevetenskaplig utbildning. Alltså huvudinriktning beteendepedagogik. Jag har även inriktat mig på grupprocesser och snuddat lite i ämnet ledarskap. De har tydligen flyttat lärarhögskolan till pedagogiska institutet där jag gick!

Jag jobbar nu en del som lärarvikarie igen (och assisterar) sedan HT 2016 och vill fortfarande inte bli lärare (letar samtidigt efter ett mer flexibelt jobb). Jobbar mest på låg och mellanstadiet, även på fritids. Det har även blivit bild på högstadiet men vikarierar inte i idrott längre. Har nu vikarierat på över 40 skolor. Jag jobbar i skola tills jag kan livnära mig (som är ett delmål) som online entreprenör. Det går nu äntligen framåt efter många motgångar och hoppas nu inte ha långt kvar. Vill så ha FRIHETEN!! Vad jag längtar!

Apropå fitness branschen.... har jag en jättehög med CD skivor jag har samlat på mig efter alla dessa år. De är rätt söderlyssnade. Bla för att jag nötte in min musik ganska ordentligt till mina klasser. Det är typ färdig mixad dansmusik som DJ:s har mixat ihop för att det skulle bli jämna åttor. Har även kvar kassettbanden som man hade när jag började instruera. :) CD högen har jag även kvar än idag.

Annars har jag en ganska bred musiksmak. Allt från pop, rock, soul, rnb, house, blues och kan tycka att det är avkopplande att lyssna på klassisk musik. Det som går bort är hård rock, det finns väl hårdrocksbalader som är ganska bra men det är allt. Men. Efter sista klassen jag körde var jag rätt anti mot att lyssna på musik ganska länge.

Har du tittat in än? www.susannepeltonenstormling.se


Blog imageGOD ELLER OND?TANKAR

Posted by Susanne Peltonen Stormling Sun, March 03, 2019 20:29:05

Jag gillar den här lilla storyn!

En indian satt och pratade med sitt barnbarn.

- Han sa: I alla människor bor det två vargar som slåss. Den ena är ond. Den är ilska, fruktan, missunnsamhet, avundsjuka, sorg, arrogans, självömkan, lögn, överlägsenhet och egoism. Den andra är god. Det är glädje, fred, kärlek, hopp, lugn, ödmjukhet, välvilja, empati, sanning och tillit.

- Vilken varg vinner? Frågade barnbarnet.
- Den du matar sa den gamla mannen.

Kärlek, glädje, hopp, empati vinner alltid. Kärlek vinner ALLTID. Det går inte skada andra genom sina mörka tankar man skadar bara sig själv.By the way.... Den bästa revanschen är ett lyckligt och framgångsrikt liv.

LISTOR!LIVET

Posted by Susanne Peltonen Stormling Sat, February 23, 2019 20:58:35

Jag har alltid kört med listor typ för dagen, veckan, månad, var jag vill vara om ett år och om tre år! Alltså när jag sätter mål. Det brukar fungera. Tyvärr har jag även en sån där svart lista (som uppkom 1999/00) där de har hamnat som behandlat mig illa helt obefogat! När jag var kring 20 år skrev jag en göra lista som jag har bockat av. Idag har jag såklart några nya mål.

De fåtal som sett hela mitt CV har kommentaren varit "vem är du?" och "när har du hunnit andas?" Men då har jag ändå jobbat sedan jag varit 13 år och gjort det mesta parallellt. Är bäst under press! Men. Tror jag aldrig varit så produktiv när det var som värst under hell åren 2000-06. Även fast jag nu har lämnat det bakom mig kommer jag aldrig att glömma! Nu när det har börjat igen 2014 kan man undra tar det aldrig slut? Idag sitter jag dessutom på information om vad som pågår som jag inte hade förra gången. Hur som helst 2002-04 satt jag mig på skolbänken igen. Det var en tillfällig lösning och även mitt sätt att markera! Pluggade 200%, jobbade extra och körde klasser.

Detta var vad jag utbildade mig inom och rodde även hem allt:

2002-03 Friskvårdsterapeut heltid 1 år, på Sverige hälsan.

2003 1 termin deltid projektledning, på Alma folkhögskola.

2002 Kreativt skrivande 10 p i finska på Stockholms universitet med en grupp finska journalister/skribenter.

2003 Jag lade fram min C-uppsats på min beteendevetenskapliga universitetsutbildning på Stockholm universitet som jag var klar med Juni 1999. Det ska finnas ett expemplar på pedagogiska institutionen på biblioteket, om man vill läsa den. Jag skrev om grupptrycksprocesser och den är på ca 40 sidor.

2003 Dans/rörelse 5p, Klinisk medicin 5p, Idrottsmedicin 5p på Umeå universitet sommaren 2003. Så körde jag klasser i några veckor på ett gym som hette USM som ligger centralt i Umeå.

2004 Retorik en termin på Södertörns högskola (var dock mycket missnöjd med kursen).

2004 Styrketräningsinstruktörsutbildning 100 timmar på SSIF.

Så läste jag även en intensivkurs i spanska grundkurs nivå på Åsö gymnasium som jag sedan tentade av muntligt 2002. Hur klarade jag det? Så gick jag en bokföringskurs en termin tror det var 2002. Kommer dock inte ihåg så mycket av den kursen för tyckte det var fruktansvärt tråkigt. Det är något jag får överlämna till en kunnig och som tycker det är kul. :) Vilket jag kommer att behöva då jag planerar att starta företag igen.

Nu så här i efterhand, hur orkade jag? Tanke på de samvetslösa hemskheter jag blev utsatt för. Vinnarinstinkten tog väl över? Är så tacksam att jag besitter den egenskapen. Men hur mycket vinnarskalle och stark man än är, ingen orkar stånga sig blodig hur många år som helst! Eller leva "dubbelliv" eller ett "parallellt liv" för jag blev tvungen till det, alltså att leva "dubbelliv". För att skydda mig, mina nära och min nära omgivning. Man fick tro vad man ville om det andra påhittade "livet" alltså påhitterierna, bara man inte kom i närheten att mitt riktiga liv och min riktiga person. En dag kommer ändå sanningen upp på ytan, resonerade jag. Då får jag min upprättelse! Men den upprättelsen har fortfarande inte skett? Att vara tvungen att vara tre steg före hela tiden, det är väldigt energikrävande.

År 2012 var dock ett mycket bra år. Alltså på makronivå, fick som jag ville i mycket! Sådär att jag måste nästan nypa mig i armen. Det GODA vinner alltid i slutändan eller kanske är det bara god KARMA?! :) Det tror jag fortfarande på, att det goda och ljusa vinner i slutändan. På mikronivå, det personliga planet nådde jag dock inte målen hela vägen.

2019 har jag tre lite större mål dels att flytta tillbaka till norrsidan av Stockholm, starta nytt företag och kunna livnära mig på det. Huvudmålet med det här företaget är att jag inte kommer vara "platsbunden" dvs "live the laptop lifestyle" vilket också är lösningen på mitt problem. Tredje målet är dock privat. :)KEEP MOVING FORWARDCITAT

Posted by Susanne Peltonen Stormling Tue, February 19, 2019 19:56:18

Blog image

FICK EN UTBILDNING I GYMSTICK!TRÄNING

Posted by Susanne Peltonen Stormling Fri, February 08, 2019 19:53:27

Blog image
För många många år sedan fick jag en utbildning i Gymstick, helt kostnadsfritt via dem jag jobbade för just då. Nämligen Niana AB och hade klasser via dem på Skatteverket, Eriksson och Sveriges Riksdag mfl. Det var verkligen min typ av träning för det är en genomkörare för hela kroppen. Det kan verkligen vara jobbigt och man kan träna det på olika nivåer. Vilket är bra! Tror dock inte den här träningsformen blev så populär i Sverige men var då attraktiv i New york.

Efter att ha instruerat gruppträning nästan 15 år i sträck med max 3 fasta klasser i veckan, behövde jag ta paus! Skulle jag fortsätta instruera skulle det vara i lugnare tempo och inte i gymmiljö. Upptäckte sedan träningsformer där man får in den mentala biten. Då med lugnare rörelser! Bla Qigong, pilates och yoga. Har som mål att instruerar yoga internationellt. Det har tyvärr blivit en ofrivillig paus med yoga träningen men tänkte ta upp yogan igen mer seriöst.HIGH STANDARDSCITAT

Posted by Susanne Peltonen Stormling Wed, January 30, 2019 20:48:14

Blog image

TV4 KONTAKTADE MIGPERSPEKTIV

Posted by Susanne Peltonen Stormling Mon, January 21, 2019 15:11:39

Tv4 tog kontakt med mig tror det var 2005 (de hade dock inte gjort sin hemläxa helt korrekt dvs research). Ett av många förfrågningar jag fick på den tiden men avböjt. De frågade om jag ville synas i ett TV program med 1 miljon tittare. Skulle leda ett pass. Det hade visserligen varit kul. En utmaning och jag gillar utmaningar. Men det här var innan regeringsskiftet alltså 2006 och tanke på vad "de" utsatte mig för, var det smartast att inte synas just då (hade tom ett "alias namn" om man nu inte har listat ut det för att skydda mig själv, mina nära vilket uppenbarligen fungerade).

Har i och för sig jobbat för Postkodmiljonären/Postkodlotteriet som visas på TV4. I 1 år, 75% år 2005/06 mest med information och även försäljning. När det var fortfarande ganska nytt i Sverige. Ett koncept de kopierade av från ett tv program i Holland. Vi skulle då vara med i programmet en hel inspelningsdag i Göteborg. Sitta i publiken. Det var en erfarenhet rikare och hade trevligt med mina kollegor. Försökte att inte synas. Tror inte jag gjorde det heller.KONDITIONSTRÄNINGTRÄNING

Posted by Susanne Peltonen Stormling Fri, January 11, 2019 09:35:55

Det blir att skaffa sig nya löparskor till våren! Egentligen är jag inte mycket för att springa långdistans. Men kort och fort går ann som jag började med 8-9 år sedan. Sådär 5-6 km med bra tempo, då hinner jag inte bli uttråkad! ;)

Jag har alltid gillat explosiva sporter, där man måste vara snabb både i kropp och knopp. Är en fd sprinter. Dvs när jag tränade friidrott i mina yngre år så var det mest 60, 80 och 100 meter. I mina yngre år älskade jag även träna hinderbanor. Det gör jag i och för sig fortfarande! För där har man verkligen möjlighet att ta ut sig helt och jag älskar som sagt att träna hårt!

Nu har jag inte sprungit utomhus alls senaste ca 3 åren utan mest tränat kondition inomhus. Alltså inte bara sprungit utan även tränat kondition på andra sätt.

Ett alternativ utomhus är att springa till gymmet och köra igenom kroppen och sedan springa tillbaka igen. Ett gym jag har använt som ligger ungefär 3 km hemifrån har dock inte varit där sedan 2014. Det är inte ett "riktigt" gym utan finns i en bollsportshall som jag har lånat ibland och fått vara ifred. Det finns långa trappor i närheten där kan man springa upp och ner några gånger. Det blir lite som att träna step up. ;) Springer jag utomhus undviker jag det dock under vinterhalvåret.NYTT ÅR NYA MÖJLIGHETERLIVET

Posted by Susanne Peltonen Stormling Fri, January 04, 2019 09:25:40

Sedan lång tid tillbaka har jag aldrig några nyårslöften. Utan har några stora mål, dvs långsiktiga mål och sedan sätter jag upp delmål över året. Det långsiktiga målen funderar jag kring vart vill jag vara om 1 år, 2 år och 3 år. Brukar dock reflektera över föregående året om vad ska jag ta med mig in i nästa år och vad jag kommer att lämna bakom mig. Ta lärdom. Är någorlunda nöjd med 2018. Det går åter åt rätt håll medan 2017 var det bara kaos. USCH! Inget kul år... allt det där lämnar jag nu bakom mig helt och i´m just moving on...

Mår bra av att ha mål. Klarar inte av att bara "lalla runt". Utan vill ha mål, struktur, och resultat. Vill helst ha resultat igår. :) Mitt tålamod är inte det bästa. Men har jobbat lite på det och har blivit bättre. Det lustiga att är att jag har enormt tålamod när det gäller andra tex barn eller gamlingar. Men när det gäller mig själv vill jag att det ska gå fort. Är man komplicerad eller vad? ;)

Mina mål brukar inte vara hur jag ska träna eller ska äta bättre. Det är redan min livsstil och har kunskaper i. När jag går igenom något tufft tex år 2017 är jag ännu mera angelägen att sköta träning, kost, meditation och sömn. Då orkar jag mer.

Som jag nämnt tidigare älskar jag nystarter. Det är aldrig försent att börja igen. Nytt år och nya möjligheter.

2019 Bring It On!


Blog image


EN GÅNG GETTO ALLTID GETTO?LIVET

Posted by Susanne Peltonen Stormling Tue, December 11, 2018 14:41:16

Ibland undrar jag hur det hade gått för mig om vi inte flyttat därifrån, när jag var 10 år? Från Storvreten i Botkyrka. En sak vet jag iallafall, jag glömmer aldrig var jag kommer ifrån. En gång gettotjej alltid gettotjej!? Det har varit min drivkraft, men kanske mer i mina yngre år och det håller mina fötter kvar på jorden. Vilka svåra situationer jag än hamnat i senare i livet, vet jag att jag klarar mig alltid. När det väl kommer till kritan. För jag har redan vunnit mot alla odds en gång.

Det var två helt olika världar. Från längre arbetarklass Botkyrka/Storvreten till Viksjö norr om stan (i Järfälla) övremedelklass. Men tror det har jämnat ut sig mer i Viksjö. De har byggt en del hyresrätter där. På den tiden när jag bodde där var det "där snobbarna bor". Så sa folk när man gick på gymnasiet de som inte bodde där. I Botkyrka, det var väldigt oroligt kommer jag ihåg. Var omringad av människor med sociala och ekonomiska problem. Det var en hel del kriminalitet. Tror den biten inte har ändrat sig. Vi bodde på första våningen kommer ihåg att en man blev mördad som bodde på fjärde våningen. Det hände även andra liknande saker. När jag sedan fick nya kompisar i Viksjö sa jag aldrig direkt något om min bakgrund. Bara att pappa hade dött i elakartad leukemi efter 3 års sjukdom. Inget mer.

De som gick i min klass i Botkyrka, fått höra att det har gått ganska illa för flera av dem. Alkoholism, knark, kriminalitet och socialen m.m. Kommer också ihåg att jag tänkte som 10-åring, att man pratade lite olika. Det var mer ee i uttalat på södra sidan och mer ää på norra sidan.

Hur hade det gått för mig? Hade jag klarat mig? Vet inte? Jag hade min idrott redan då. Tränade då friidrott. Hade jag fortsätt med det, ja kanske. Så var jag ledartyp redan i sandlådan och var en pojkflicka. Lekte mest med killar och jag bestämde. Som flertal sedan har påpekat att "du skulle alltid bestämma". Hade enorma kunskapsluckor. Jag lärde mig inte läsa och skriva ordentligt förrän i årskurs fyra. När vi flyttade till Viksjö. En bra lärare fångade upp mig sedan i årskurs 4. Salme hette hon. Flera i min släkt var inne på att skicka mig till Finland och gå i skola där i ett år. De är lite mer strikt där. Men jag visste någonstans att jag var inte osmart utan hade svåra koncentrationssvårigheter. Men var det konstigt egentligen? Det var det inte kan jag säga nu som vuxen och universitetsutbildad inom beteendevetenskap. Jag förstod ofta sånt andra inte förstod. Blev nästan irriterad och tänkte: "men har du/de inte räknat ut det än". Det förstod jag för länge sedan.

Det tydligt minne som jag kan bjuda på var när jag gick på fritidshem (ej fritidsgård) som man gick till efter skolan. Trivdes där vill jag minnas. Det var snälla fröknar och så fanns det två Sussie. Har haft många smeknamn i mina dagar,"kärt barn har många namn" som man brukar säga. ;) Sussie har varit ett av dem. Iallafall, mig kallade de för snäll Sussie och den andra Sussie var inte den snälla. Men ett minne jag minns mycket väl var när pappa skulle ta mig till lekis av någon anledning. Det var närmare hem tror jag. Men där ville jag inte gå. Kan inte ha varit mer än 6-7 år. Så när vi kommit dit och efter att pappa hade gått, gick jag omkring och nöp riktigt hårt på allt och alla. Drog undan stolen när någon skulle sätta sig. Så många gick omkring böla och hade sig. Fröknarna undrade vad det var som pågick?! Vadå? Hade jag bara sagt typ. Pappa fick komma hämta mig igen och behövde inte gå dit mer. Jag trivdes på fritids och vill gå där! :) Som låg något längre bort dock. Det här var ett lite kul minnen från den tiden men annars är det mest smärtsamma minnen. Medan från Viksjö är det i stort sett bara bra minnen! Jag har haft det bra!

Jag var inte så gammal när jag bestämde mig för att jag skulle aldrig ha göra med kriminalitet eller kriminella. Det har absolut att göra med mina 10 första år på denna planet. Som jag nämnt tidigare var jag inne på att bli polis eller jurist. Det blev till sist beteendevetare. För har alltid varit intresserad av andra människor och bla varför andra gör som de gör! Men inte så länge sedan såg jag att polisen sökte civila utredare. När jag läste igenom listan med kraven fnissade jag lite och tänkte "försöker de rekrytera mig?" När jag var klar på universitetet hade det varit ett drömjobb. Idag jagar jag som sagt en ny dröm.

Apropå skola... jag har jobbat som lärarvikarie sedan hösten 2016 till och från på olika skolor. Även assisterat. Tanken var att jobba med det tills jag får igång företaget. Har nu hunnit starta ett företag, fått startkapital och lägga ner det (long story). Men planerar att starta igen på nytt 2019. Har sedan tidigare jobbat som idrottslärare även stödlärare bla i svenska och engelska sammanlagt i ca 7 år mellan 1999-02 och sedan 2006 till 2011. Hur som helst...en av skolorna jag hamnade på 2017 var på min gamla skola, där jag gick på lågstadiet i Storvreten i Botkyrka. När jag kom underfund med detta tänkte jag "Varför vill man mig så här illa"? Skolan jag hade gått på hade dock brunnit ner och de hade byggt en ny. Men det var blandade känslor att vistas i det området eller rättare sagt det var jättejobbigt! Har inte varit därute på väldigt många år. Efter att ha vickat där i 3 dagar...säger bara.. jag så tacksam att vi flyttade därifrån till Viksjö i Järfälla.MEDITATION TANKAR

Posted by Susanne Peltonen Stormling Fri, November 30, 2018 07:56:54

Jag har mediterat sedan 9-10 år nu! Det kan givetvis göras på olika sätt, det gäller bara att hitta det som passar en själv bäst! Det finns många basic övningar man kan börja med tex räkna från 100 till 1 baklänges i en lugn miljö. Så kan man lyssna på färdiga inspelningar om man är helt nybörjare. Fastnade på allvar för mental träning då jag utbildade mig till Friskvårdsterapeut på Sverige Hälsan 2003.

Det är bra att meditera när man är ofokuserad eller behöver en snabb mental återhämtning! Tycker jag iallafall. Försöker göra det regelbundet. Nästan dagligen eller numera är det dagligen. Allt från 5 till 30 minuter. Dessutom har jag helt blivit av med rastlösheten sedan jag började meditera. Har fått ett helt annat lugn. :) Man blir även ganska immun mot brus och så kommer jag snabbare på lösningar på vad som nu behöver lösas.


Blog image
JUL OCH NYÅR!LIVET

Posted by Susanne Peltonen Stormling Thu, November 15, 2018 19:22:17

Så var det snart Jul igen lite över 5 veckor kvar! Det här året har verkligen gått superfort! Jag tillhör dem som tycker om Julafton. Som barn samlades ofta delar av min stora släkt och firade jul. Mest på mammas sida. Har många bra minnen från just Julafton. Men det är inte så att jag går och längtar efter Julen flera månader innan. Utan försöker leva i nuet. Det går bättre och bättre. Det är okej att fira Jul 2-3 veckor sedan får det räcka. :)

Nyårsafton har aldrig varit så viktigt! Men ett resemål som jag vill göra, då jag aldrig varit där, är att åka till Paris på nyårsafton! Då med en kärlek såklart! Det jag dock gillar med nyår är att det är en nystart och jag ÄLSKAR nystarter. Jag associerar Måndagar, nya veckor och nyår med nystart! Det är aldrig försent att börja om från början!

Julen ska vara till för, tycker jag och tror många håller med mig, att umgås och äta god mat. Bara chilla. Men. Så finns det barn där ute i samhället som inte alls ser framemot julen pga de omständigheter de lever i.

Några mål jag har haft sedan längre har gått framåt detta år. Men har inte nått riktigt fram än det har varit lite hinder på vägen. Ge upp har aldrig varit min grej så kommer fortsätta tills jag lyckas!

Blog image


EMPATI ELLER SYMPATI?PERSPEKTIV

Posted by Susanne Peltonen Stormling Fri, November 09, 2018 06:30:34

Empati eller sympati är intressanta begrepp som många blandar ihop. Nu har inte jag läst "ren" psykologi under min universitetsutbildning utan mer inriktad på gruppsykologi och socialpsykologi. Hur kom jag att tänka på detta ämne? Just därför att det är många som blanda ihop dem. Det finns de som inte borde blanda ihop begreppen?! Tänker då på inom vissa yrken.

Empati:
Betecknar förmågan att uppleva och förstå andra människors känslor. Empati begreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå och känna med andra, vare sig personen håller med eller inte. Tex en psykolog kan ha empati med en brottsling utan att bli likadan eller vara likadan. Källa: Wikipedia

Sympati:
Är en känslomässig samhörighet med en annan person. Ofta innebär det att en person upplever ledsamhet inte på grund av egen bedrövelse utan för att någon annan person som denna är välvilligt inställd till är ledsen. Källa: Wikipedia

Hittade ett exempel på vad som är skillnaden.
Tex vi tänker oss att en person gått ut på en is. Isen brister under Kalle och Kalle hamnar i en vak och kan inte ta sig upp på egen hand. Kalle ropar på hjälp!

Sympati: Den som känner sympati går ut till Kalle hoppar i vaken och hjälper Kalle ropa på hjälp!

Du kan inte förstå hur personen känner utan att själva ha upplevt eller upplever det personen känner och två är starkare än en. Bägge blir blöta och sannolikheten att de klarar sig är minimal.

Emapti: Den som känner empati ser sig omkring efter något hjälpmedel. Tar sedan tex en lång kraftigare gren, kryper ut till vaken skjuter fram grenen. Ber Kalle ta tag i grenen och dra sig upp sedan tar sig bägge upp på säkrare mark.

Du inser att du inte hjälper en person om du själv är i samma situation. Utan du hjälper bäst genom att inse vilken situation Kalle befinner sig i och du engagerar dig utan att bli känslomässigt påverkad och eller involverad.

Apropå något helt annat... jag bara älska människor som tar reda på fakta. Många gör väl inte det av ren slöhet. Hur svårt kan det vara att tänka i alla fall ett steg längre?! Det finns individer och yrkesgrupper som har en skyldighet att ta reda på fakta. Fakta överhuvudtaget. Men som inte gör det. Har de ens tänkt på konsekvenserna av detta? Jag är knappast ensam om att tycka så!YOGA ÄR MIN NYA PASSION!TANKAR

Posted by Susanne Peltonen Stormling Wed, October 31, 2018 16:11:56

Det jag har varit ute efter trodde jag inte skulle finna i Sverige! Man har funnit iallafall tretal studios i city (innanför tullarna) som lever som de lär, när det kommer till yoga. Genuin kärlek, harmoni och vänlighet. Nu var det några år sedan men de finns kvar.

Det jag menar är att jag är ute efter MER än "ytlig fitness yoga" som instrueras av en ytlig kylig instruktör (oftast elaka) som för det mesta bara gått en kort utbildning. Sedan börjat instruera och som "bara" ser det som en ny träningsform. Där de lär ut teknik, hur man ska andas ut och in, på ett ytligt plan, inget mer. Det är inte "riktig" yoga. Efter att ha haft ena foten i fitness branschen i 15 år kan jag säga att det är väldigt ytligt (och inget är som det verkar och fått höra många goddag yxskaft uttalanden genom åren). Själv klarade jag bara små dosor i taget. Därför valde jag ha det som en sidosyssla. Ett väldigt medvetet val. Jag instruerade så länge det var kul men är sedan 2011 helt färdig med branschen. För alltid. Nu är yoga min nya passion! :)

Men har som sagt faktiskt hittat några riktiga yoga studios eller riktiga yogalärare även i Sverige (Stockholm) som utövar riktig yoga allt vad det innebär. De lever som de lär, de är genuina. Det jag är ute efter när det gäller yoga är på ett HELT ANNAT PLAN som man kan finna mest i utlandet. Länder och städer som jag vill besöka. För att lära mig mer. Det är vad jag siktar på.

År 2015-2016 gick jag en internationell yogalärargrundutbildning genom en collage i England. Tanken är att jag ska fortsätta utbilda mig någonstans i världen så att jag sedan ska kunna instruera internationellt. Att kunna ha världen som min arbetsplats. Det är även syftet med min online verksamhet...att jag inte är "platsbunden". Vill ha FRIHETEN. Om jag känner för att sitta och jobba på ett hotell i New York eller kanske i Göteborg ska jag kunna göra det. Vill själv kunna bestämma mina tider, plats och när jag vill jobba. Nu när det är så kul dessutom, så är det svårt att låta bli att jobba. Men. Att bygga upp en verksamhet tar så mycket längre tid än vad jag först hade tänkt. Det har dessutom varit många motgångar på vägen. Men det var en som sa att "se inte det som en motgång utan som feedback". Lyssna, lär dig utav det, ändra och gå sedan vidare.

By the way... jag har alltid varit internationell utav mig, så gräver mer än gärna vad som händer over there bla. Som är 10-15 år före i mycket innan det kommer hit till Sverige.

" Do good and goodness will follow you."EN ENTREPRENÖR!TANKAR

Posted by Susanne Peltonen Stormling Thu, October 25, 2018 08:59:55

Det var en som frågade mig nu för ganska länge sedan om jag var karriärist? Nej, verkligen inte blev mitt svar. Frågade även sedan: "Är du duktig flicka?" Hur är man då? Tänkte jag. Nej, jag har alltid kört mitt eget race, gjort det jag velat. Varit högpresterade. Haft många bollar i luften och rott hem det mesta jag företagit mig. Sa även sedan: "Du är en entreprenör!" Hmm.... Blev lite nyfiken och undrade vad är en entreprenör? Därmed gjorde jag research vad som stod om begreppet.

"Termen kommer från franskans entrepredre och avser en person som är driftig, handlingskraftig och effektiv. Entreprenörskap handlar bland annat om att våga ta risker för att skapa nya möjligheter. Att utveckla och organisera nätverk, samt att se möjligheter istället för problem. källa: Den nationella forskningsportalen

"Entreprenörskap kan definieras som förmåga att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter. Entreprenörskap får någonting att ändra inriktning. Nya infallsvinklar hittas och utvecklas. En entreprenör skapar nya affärsverksamheter och organiserar marknaden på ett nytt sätt."

"Vanliga drag hos en entreprenör är nyfikenhet, kreativitet, en positiv syn på arbete, självständighet, envis, hängivenhet, optimism och visionärt tänkande."

"Entreprenörskap är oftast kopplat till näringslivet. Entreprenörskap som sker för att man ser att det finns ett behov i samhället som inte är tillgodosett, benämn som samhällsentreprenörskap eller socialt entreprenörskap. Samhällsentreprenören vill bidra med något gott till samhället." Källa: Wikipedia


På soloföretagarens hemsida hittade jag en lista med punkter vad en entreprenör är för något:

1. En entreprenör är en person som har bestämt sig för att ta kontroll över sin egen framtid.

2 Entreprenör som lyckas har bra koll på pengar, en viktig sak för att ditt företag ska finnas kvar är att hålla i pengarna på ett smart sätt.

3. De flesta entreprenörer startade tidigt. De har jobbat extra som tonåringar, klippt gräs åt grannen, bakat och sålt eller så tillhört den andra typen av entreprenörer som tidigt visade tävlingsvilja och hade lust att göra bra ifrån sig vad de än gjorde.

4. Entreprenören är mer intressera av att jobba än att sova två extra timmar på morgonen.

5. En entreprenör litar på sin magkänsla och instinkt och gör något aktivt i stället för att babbla.

6. Entreprenörer tänker alltid framåt på nya ideer, förbättringar och åtgärder som skapar förutsättningar för bättre affärer.

7. Entreprenörer är oftare (inte alltid) ensamvargar än gruppmänniskor. De har ofta en intressant värld i sina egna huvuden och trivs med det.

8. Entreprenörer är vanligen så engagerade i sina jobb att de levererar över förväntan till sina kunder.

9. Entreprenörer är inte intresserade av att pensionera sig. Deras jobb är samma som deras intresse. Även som de slutar jobba finns det alltid saker runt om i deras värld som plockar på förbättringar.

10. En entreprenör är professionella. Det spelar ingen roll om han/hon jobbar hemifrån eller från ett kontor eller varför inte ens bil. När hon/han jobbar finns det inget som kan distrahera.

11. Entreprenörer är vanliga personer med stor energi och långsiktiga mål - helt enkelt med en lust att nå något speciellt och de vet att det krävs handlingar mer än prat för att nå.

12. Entreprenörer är bra problemlösare, risktagare, initiativtagare, ansvarstagare. De är ofta sämre på att förvalta saker och inser i bästa fall att de kan behöva hjälp med det.

13. En entreprenör sporras av konkurrens, de behöver inte gilla den, men de sporras att bli bättre än sin värsta konkurrent.

14. Entreprenörer vet att företagande är ett pågående. När ett mål är nått är det dags för nästa och nästa. Det är spelet och framgångarna på vägen som är sporren.

15. Entreprenörer gillar att jobba. Att nå balans mellan jobb och fritid är ofta entreprenörens största utmaning. Källa: Soloföretagaren


Mycket av dessa beskrivningar stämmer på mig. Hoppades då att kunna få utlopp för den här sidan hos mig själv. Vilket jag nu håller på med för fullt men det har varit både motgångar (bla att min dator blev hackad tror du jag blev förbannad när jag hade jobbat med min egen produkt i ca 2,5 år var det bara att lägga ner) och lite framgångar. Vissa "projekt" har jag fått släppa och så har det kommit upp nya "projekt". Jag trivs som bäst när jag har flera projekt på gång samtidigt, så har jag alltid varit. Behöver stimulans, behov att utvecklas och vill lära mig nytt. Vill ha nya mål!

Så tillhör jag dem som föredrar frihet under ansvar eller säger man ansvar under frihet. Läste ett citat någonstans som gick såhär " Frihet innebär ansvar. Det är därför de flesta fruktar den." Kanske ligger något i det?

Det här citatet tycker jag också är lite festligt: "Att tänka är det svåraste arbete som finns. Det är därför så få människor som sysslar med det." - Henry Ford

Själv tillhör jag den skaran som gillar att tänka. Behöver som sagt hjärnstimulans, helst en dos tänk varje dag. Så har jag har jobbat mycket med att försöka vara i nuet. Vilket enligt mig är ganska svårt. Det är verkligen träning för sinnet.

Tillhör även den skaran som bearbetar händelser, tar itu med saker direkt, vad det nu är tills jag är klar. Jag tänker bra när jag tränar. Nuförtiden är även meditation ett bra redskap. Efter att ha mediterat kan jag komma på lösningar. Det är mitt sätt att bearbeta. Det kan man göra på så många olika sätt. Prata, skriva och måla m.m. eller träna. Träna fungerar för mig som sagt. Är inte mycket för att förtränga eller låtsas som ingenting. När jag har bearbetat klart då är jag klar för alltid! Går då inte tillbaka till händelser eller personer (som tex behandlat mig illa). Då släpper jag. För alltid. Är klar. Så för att kunna leva i nuet måste jag vara klart med allt "skräp".


Blog image