SUSANNE PELTONEN STORMLING

SUSANNE PELTONEN STORMLING

FRÅN MITT PERSPEKTIV

Här kan du läsa om tankar från min synvinkel... mer om mig susannepeltonenstormling.se

EMPATI ELLER SYMPATI?

PERSPEKTIVPosted by Susanne Peltonen Stormling Fri, November 09, 2018 06:30:34
Empati eller sympati är intressanta begrepp som många blandar ihop. Nu har inte jag läst "ren" psykologi under min universitetsutbildning utan mer inriktad på gruppsykologi och socialpsykologi. Hur kom jag att tänka på detta ämne? Just därför att det är många som blanda ihop dem. Det finns de som inte borde blanda ihop begreppen?! Tänker då på inom vissa yrken.

Empati:
Betecknar förmågan att uppleva och förstå andra människors känslor. Empati begreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå och känna med andra, vare sig personen håller med eller inte. Tex en psykolog kan ha empati med en brottsling utan att bli likadan eller vara likadan. Källa: Wikipedia

Sympati:
Är en känslomässig samhörighet med en annan person. Ofta innebär det att en person upplever ledsamhet inte på grund av egen bedrövelse utan för att någon annan person som denna är välvilligt inställd till är ledsen. Källa: Wikipedia

Hittade ett exempel på vad som är skillnaden.
Tex vi tänker oss att en person gått ut på en is. Isen brister under Kalle och Kalle hamnar i en vak och kan inte ta sig upp på egen hand. Kalle ropar på hjälp!

Sympati: Den som känner sympati går ut till Kalle hoppar i vaken och hjälper Kalle ropa på hjälp!

Du kan inte förstå hur personen känner utan att själva ha upplevt eller upplever det personen känner och två är starkare än en. Bägge blir blöta och sannolikheten att de klarar sig är minimal.

Emapti: Den som känner empati ser sig omkring efter något hjälpmedel. Tar sedan tex en lång kraftigare gren, kryper ut till vaken skjuter fram grenen. Ber Kalle ta tag i grenen och dra sig upp sedan tar sig bägge upp på säkrare mark.

Du inser att du inte hjälper en person om du själv är i samma situation. Utan du hjälper bäst genom att inse vilken situation Kalle befinner sig i och du engagerar dig utan att bli känslomässigt påverkad och eller involverad.

Apropå något helt annat... jag bara älska människor som tar reda på fakta. Många gör väl inte det av ren slöhet. Hur svårt kan det vara att tänka i alla fall ett steg längre?! Det finns individer och yrkesgrupper som har en skyldighet att ta reda på fakta. Fakta överhuvudtaget. Men som inte gör det. Har de ens tänkt på konsekvenserna av detta? Jag är knappast ensam om att tycka så!